Mi az a Kombucha?
A kombucha alapvetően egy teafű alapú erjesztett ital, mely élettani hatását tekintve rendkívül egészséges a benne található rengeteg probiotikumnak és antioxidánsnak köszönhetően.
Az ital eredete régi időkre nyúlik vissza, leginkább a Távol-keletről, Kínából, ahol az első feljegyzések időszámításunk előtti 3. században az örök élet, illetve a halhatatlanság italaként hivatkoztak rá.
Na de mi is ez a kombucha? Mi az a tea-gomba - ahogyan szintén nevezik ezt a szimbiotikus létformát?
Hagyományosan a kombucha alapját édes fekete vagy zöld tea főzet képezi, mely tejsavas, alkoholos és ecetsavas erjedésen megy keresztül. A végtermék egy tej- és ecetsavban gazdag, alkoholban szegény savanykás, enyhén szénsavas üdítő jellegű probiotikus ital. Többek között tartalmaz B-vitamin-komplexeket, glükoron-, laurin-, amino- és egyéb szerves savakat.
A kombucha probiotikus létformáit élesztőgombák, tejsav- és ecetbaktériumok szimbiotikus közössége alkotja. A tejsavbaktériumok és az élesztők a cukrot tejsavvá és alkohollá erjesztik, az ecetsav-baktériumok pedig az alkoholt oxigén jelenlétében ecetsavvá bontják.
A mikroorganizmusok eme szimbiotikus közösségét hívjuk SCOBY [szkóbi]-nak, mely az angol Symbiotic Culture Of Bacteria and Yeast angol szavak mozaikja, jelentése pedig: szimbiotikus baktérium- és élesztőtenyészet.
Lévén a kombucha erjesztett ital, probiotikus hatása fokozott. Az egészséges bélflóra alapja az egészséges szervezetnek, ezért vigyáznunk kell rá. Az egészséges bélflórában a szervezet számára leginkább hasznos mikrobák találhatóak meg, ezért is van szükség antibiotikumos kezelés után a bélflórát probiotikumokkal hejreállítani.
Az erjesztett élelmiszerek növelik a bélrendszer egészségét, erősíti az immunrendszert, csökkentik az allergia és a krónikus betegségek kialakulásának esélyét. Ez természetesen nem csak a kumbuchára, hanem minden, probiotikumokban gazdag erjesztett élelmiszerre is igaz.
A kombucha antioxidánsai, flavonoidjai segítenek az egészség megőrzésében
Lévén a kombucha alapját tea képezi, így a probiotikumok mellett antioxidáns tartalma sem elhanyagolható. A teában található polifenolok antioxidáns hatásúak, fogyasztásuk segít a szabad gyökök eltávolításában és csökkenti a sejtroncsolódást a testben.
A polifenolok mellett a tea flavonoidokat is tartalmaz, melyek jótékonyan hatnak a szív- és érrendszerre.
Az ital tehát tartalmaz: etil-alkoholt, tejsavat, ecetsavat, glükonsavat, mely a mézben is jelen van, glükuronsavat, mely a méregtelenítési reakcókban játszik fontos szerepet a szervezetünkben, uzninsavat, enzimeket, aminosavakat, flavonoidoka, polfenolokat, egyéb természetes savakat, glicerint, valamint B és C vitaminokat, azaz az egészségünk és a szervezetünk számára sok-sok nélkülözhetetlen vegyületet.
Emelett az italban lévő hasznos baktériumok, mint pl. a különböző tejsavbaktériumok probiotikus hatással bírnak bélrendszerünkre.
Összefoglalva: a kombucha-ital rendszeres mérsékelt fogyasztása igen jótékonyan hat a szervezetünkre és jól elkészítve, köszönhetően enyhén savanykás ízének, valamint kellemesen szénsavas mivoltából adódóan kellően lehűtve üdítő hatású is!
Egészségünkre!