Kombucha-ital, a természet ereje

Oct 31, 2021

Mi az a Kombucha?

A kombucha alapvetően egy teafű alapú erjesztett ital, mely élettani hatását tekintve rendkívül egészséges a benne található rengeteg probiotikumnak és antioxidánsnak köszönhetően.

Az ital eredete régi időkre nyúlik vissza, leginkább a Távol-keletről, Kínából, ahol az első feljegyzések időszámításunk előtti 3. században az örök élet, illetve a halhatatlanság italaként hivatkoztak rá.




Na de mi is ez a kombucha? Mi az a tea-gomba - ahogyan szintén nevezik ezt a szimbiotikus létformát?

Hagyományosan a kombucha alapját édes fekete vagy zöld tea főzet képezi, mely tejsavas, alkoholos és ecetsavas erjedésen megy keresztül. A végtermék egy tej- és ecetsavban gazdag, alkoholban szegény savanykás, enyhén szénsavas üdítő jellegű probiotikus ital. Többek között tartalmaz B-vitamin-komplexeket, glükoron-, laurin-, amino- és egyéb szerves savakat.

A kombucha probiotikus létformáit élesztőgombák, tejsav- és ecetbaktériumok szimbiotikus közössége alkotja. A tejsavbaktériumok és az élesztők a cukrot tejsavvá és alkohollá erjesztik, az ecetsav-baktériumok pedig az alkoholt oxigén jelenlétében ecetsavvá bontják.

A mikroorganizmusok eme szimbiotikus közösségét hívjuk SCOBY [szkóbi]-nak, mely az angol Symbiotic Culture Of Bacteria and Yeast angol szavak mozaikja, jelentése pedig: szimbiotikus baktérium- és élesztőtenyészet.

Lévén a kombucha erjesztett ital, probiotikus hatása fokozott. Az egészséges bélflóra alapja az egészséges szervezetnek, ezért vigyáznunk kell rá. Az egészséges bélflórában a szervezet számára leginkább hasznos mikrobák találhatóak meg, ezért is van szükség antibiotikumos kezelés után a bélflórát probiotikumokkal hejreállítani.

Az erjesztett élelmiszerek növelik a bélrendszer egészségét, erősíti az immunrendszert, csökkentik az allergia és a krónikus betegségek kialakulásának esélyét. Ez természetesen nem csak a kumbuchára, hanem minden, probiotikumokban gazdag erjesztett élelmiszerre is igaz.

A kombucha antioxidánsai, flavonoidjai segítenek az egészség megőrzésében

Lévén a kombucha alapját tea képezi, így a probiotikumok mellett antioxidáns tartalma sem elhanyagolható. A teában található polifenolok antioxidáns hatásúak, fogyasztásuk segít a szabad gyökök eltávolításában és csökkenti a sejtroncsolódást a testben.

A polifenolok mellett a tea flavonoidokat is tartalmaz, melyek jótékonyan hatnak a szív- és érrendszerre.

Az ital tehát tartalmaz: etil-alkoholt, tejsavat, ecetsavat, glükonsavat, mely a mézben is jelen van, glükuronsavat, mely a méregtelenítési reakcókban játszik fontos szerepet a  szervezetünkben, uzninsavat, enzimeket, aminosavakat, flavonoidoka, polfenolokat, egyéb természetes savakat, glicerint, valamint B és C vitaminokat, azaz az egészségünk és a szervezetünk számára sok-sok nélkülözhetetlen vegyületet.

Emelett az italban lévő hasznos baktériumok, mint pl. a különböző tejsavbaktériumok probiotikus hatással bírnak bélrendszerünkre.

Összefoglalva: a kombucha-ital rendszeres mérsékelt fogyasztása igen jótékonyan hat a szervezetünkre és jól elkészítve, köszönhetően enyhén savanykás ízének, valamint kellemesen szénsavas mivoltából adódóan kellően lehűtve üdítő hatású is!



Egészségünkre!

Kategóriák